Geplaatst op

Serendipity Flight | Alto Adige wijnproeverij

We hebben weer een Serendipity Flight event. Dit keer wordt het Alto Adige of wel Sudtirol. Wellicht ken je het van de wintersport. Het lijkt wel of de wijnen ‘the best of both worlds van Oostenrijk en Italië combineren. En dat kan wel kloppen. Want dit gebied ligt in Italië, tegen Oostenrijk (en Zwitserland) aan. Met maar liefst 300 dagen zon en dat vinden de druifjes heerlijk. Maar wat weten we van Alto Adige? Er zijn wel 20 verschillende druivensoorten en eigenlijk heeft dit gebied het totale pallet aan wijnen. Van fris wit tot aan vol rood. Tijd om ze te ontdekken. 

Wijnproeverij Alto Adige 
Alto Adige kent een aantal druivensoorten die je misschien nog niet kent, maar die zeker interessant zijn. Voor de rode wijnen zijn dat Lagrein en Vernatsch – waar had ik dus ook nog nooit van gehoord – maar ook Blauburgunder (Pinot Noir) wordt hier veel aangeplant. Verder hieronder nog een paar druivenrassen, maar Pieter van Rejoice wijnen kan je hier nog veel meer over vertellen. 
Vernatsch
De blauwe druif Vernatsch – of Schiava zoals de druif in het Italiaans wordt genoemd is verantwoordelijk voor zo’n 15% van de totale productie en drukt daarmee zijn stempel het duidelijkst op Alto Adige. De lichte wijn, met zachte tannines is typisch voor deze regio en groeit voor het hier al sinds de 16e eeuw! Het is een dorstlessende wijn met aroma’s van kersen, framboos, viooltjes, cola en ‘n pepertje die prima gekoeld kan worden gedronken op zo’n 12 graden.

Lagrein
Lagrein zie je misschien al iets vaker in Nederland – maar het blijft zoeken. De donkere wijnen van deze blauwe druif zijn behoorlijk intens en stevig en serveer je weer ‘gewoon’ op 18 graden. Het mondgevoel wordt weleens omschreven als ‘ruw’ of ‘vlezig’. De geur is donker en pittig, met aroma’s van bittere chocolade, bittere zwarte kersen, laurierdrop, zoetige aardse tonen. Wij kregen meteen zin in een zoete en plakkerige rendang, als begrijpt wat ik bedoel. Er wordt hier trouwens ook rosé mee gemaakt die men ‘Lagrein Kretzer’ noemt.

Blauburgunder
In dit drietalige gebied wordt de Pinot Noir, ook wel Blauburgunder genoemd. En hij hangt een beetje tussen bovenstaande in. De Typische Alto Adige Pinot Noir heeft een rijk en intens aroma – met geuren van Cherry Coke, viooltjes en zwarte bessen. Serveer de wijn op zo’n 15 graden, met gerijpte kazen, wild of lam.

 

 

 

 

PPieter van den Burg
Importeur van Alto Adige wijnen 

Pieter van Rejoice wijnen komt al jaren in de Alto Adige en is groot Lagrein fan. Hij neemt jullie mee op deze avontuurlijke reis van druivenrassen die voor velen nog onbekend zijn, maar uitzonderlijke wijnen geven. Hij kent de wijnmakers persoonlijk en heeft een mooie collectie aan wijnen om te proeven. En proeven is leuker als je het verhaal achter de wijn hoort, het gebied en wellicht een eigenwijze wijnboer die weer een aparte vinificatie heeft toegepast. Ja, je weet het maar nooit, want wijnboeren zijn eigenwijze mensen.

Kom je zaterdagmiddag na je boodschappen doen even proeven? 
Lijkt me gezellig je weer te zien. 

Uiteraard staan de Serendipity wijnen ook open en vertel ik je de laatste  ontwikkelingen van het Serendipity avontuur zoals de stap naar de Bourgogne. 

Wanneer | Zaterdag 30 Oktober 2021
Tijd  | 14:00 – 17:00 uur | inloop proeverij 
Locatie | Wijnboerderij in Soest 
Adres | Peter van den Breemerweg 1 | 3768 MP  SOEST
Navigatie | Hooiweg 1 , 3768 MP  Soest

Aanmelden